Пошук

Сигналізаційне  повідомлення  

Дата: 17.05.2023 16:27
Кількість переглядів: 275

        Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області  повідомляє, що в зв’язку з настанням теплого періоду  спостерігається масове розповсюдження кровосисних комах і напад їх на тварин, що може привести до  хвороб та загибелі останніх.   

     Домашнім тваринам найбільше дошкуляють мошки — дрібні двокрилі комахи (1,5 – 4,5мм) переважно коричневого, сірого або чорного кольору з короткими ногами і коротким хоботком. Ці злісні та настирливі кровососи нападають на всіх домашніх тварин, але найбільше страждає велика рогата худоба та коні. Комахи набиваються в ніс, вуха та очі, виділяючи при кровоссанні гемолітичний токсин, що викликає у теплокровних тварин патологічні явища, визнані як симуліїдотоксикоз.                                                                                                              

   Ознаками хвороби є зниженням апетиту з наступною відмовою тварин від корму, сильним занепокоєнням, прагненням покинути стадо. Посилюється виділення слини, серозні витікання з очей і носових отворів. При сильній інтоксикації виникають судоми, парези. Найчастіше страждає молодняк 1-2 річного віку, якому вперше доводиться перебувати на випасі.                                                                                                                                                                

   В Україні — це основний ентомоз, який викликає масові захворювання, що спричиняють загибель та вимушений забій тварин.

  Мошки розвиваються у чистій прозорій воді, а тому спеціалісти ветеринарної медицини Волині проводяться обстеження швидкоплинних водойм щодо заселення личинками мошки.

  З метою запобігання масового нападу мошки на тварин необхідно періодично проводити дезінфекцію тваринницьких приміщень, територій ферм, а також систематично обробляти волосяний покрив тварин інсектицидами і репелентами (бутокс, неостомазан, байофлай тощо).    

   Необхідно дотримуватись режимів випасання тварин у період найменшої активності комах. Найкраще випасати худобу вдень з 11.00 до 17.00 години на підвищених ділянках, які добре провітрюються та віддалені від проточних водойм і заболочених місць. 

   Якщо нападу уникнути не вдалося, то після виявлення захворювання ВРХ на симуліїдотоксикоз, хворих тварин необхідно ізолювати від загального стада під накриття або у приміщення. Із шерстного покрову видалити мошок, обтерти тварин ганчіркою, змоченою у холодній воді. І звернутися за невідкладною лікувальною допомогою до ветеринарів.

      Про всіх випадки масового  нападу мошки на тварин негайно повідомляти державну службу ветеринарної медицини.

 Фото без опису

                                              

 

Державний  ветеринарний  інспектор               М. П. Король

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь