Пошук

БОРОТЬБА ІЗ ШКІДНИКАМИ ЗЕРНОВИХ ЗАПАСІВ

Дата: 21.07.2021 12:26
Кількість переглядів: 1010

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ПОВІДОМЛЯЄ :

 

БОРОТЬБА  ІЗ ШКІДНИКАМИ    ЗЕРНОВИХ     ЗАПАСІВ Фото без опису

 

      Як відомо, хлібороби повинні не тільки виростити і зібрати врожай зернових культур, а ще й вміти правильно його зберегти,  адже в Україні  зареєстровано 116 видів комірних шкідників, які пошкоджують зерно і зернову продукцію під час зберігання. Щороку через них втрачається від 5-10 до 30% зібраного зерна, істотно  знижуються харчові, фуражні та посівні якості. Найпоширеніші з них: комірний і рисовий довгоносики, малий борошняний і булавовусий хрущаки, суринамський та коротковусий рудий борошноїди, зерновий шашіль, гороховий зерноїд, південна комірна та млинова вогнівки,  зернова міль, борошняний кліщ та інші .

       Шкідники зернових запасів мають високу потенційну здатність  до розмноження, тому за тривалого зберігання зернопродуктів  та сприятливих для розвитку комах умов - їх кількість може різко зростати. У лабораторних умовах 2 пари жуків комірного і рисового довгоносиків в зерні пшениці за 9 місяців розвитку дають потомство, яке складає 6211 та 7978 особин.

        Передусім, шкідники хлібних запасів небезпечні для насіння. Пшениця й кукурудза, пошкоджені комірним довгоносиком , втрачають схожість відповідно на 92 і 27 %,рисовим довгоносиком -75 і 61% , малим борошняним хрущаком -53 і 24% , суринамським борошноїдом-25 і 18 %.

        Насіння гороху , квасолі , еспарцету , пошкоджене  зерноїдами,     втрачає схожість на 70 – 90 %. Згубна дія кліщів у насінні пшениці проявляється в зменшенні схожості на 6 – 19 %.

       Живлячись зерном, шкідники забруднюють його екскрементами, шкірками від линянь, відмерлими особинами, трухою, павутинням. Зерно склеюється в грудки, ущільнюється, в ньому підвищуються температура й вологість. З пошкодженого зерна одержують неякісне, з погіршеними хлібопекарськими і смаковими якостями борошно. Пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, які синтезують отруйні для людей і тварин мікотоксини , виділяють токсичні та канцерогенні речовини.

     Стратегія захисту зернових запасів від шкідливих організмів ґрунтується на особливостях їх розповсюдження, розмноження  і шкідливості в залежності від умов ,способів і режимів зберігання зерна. Особливої уваги потребує підготовка приміщень до приймання зерна . Для цього слід повністю звільнити їх від продукції,   що зберігалася. З метою ліквідації осередків шкідників і запобігання проникненню їх у незаселену продукцію слід ретельно очистити підлогу , стіни, опорні стовпи, балки, кути, пази, щілини, підпілля , зерноочисні машини, транспортні засоби, тару , інвентар від сміття, пилу ,зернового просипу . Приміщення складів провітрюють і просушують, обробляють розчином хлорного вапна .Ретельно очищають          прискладську територію від зернових просипів , сміття, бур’янів та інших решток . Після санітарної очистки обробку незавантажених складів проводять вологим способом , використовуючи емульсії препаратів з діючою речовиною - піриміфос-метил , лямбда – цигалотрин , альфа-циперметрин та інші. Норма витрати робочої рідини 200мл/кв. м. За дезінсекції прискладської території витрату робочої рідини збільшують удвічі.

 

При роботі з пестицидами суворо дотримуйтесь правил техніки безпеки та особистої гігієни .

Провідний спеціаліст управління

фітосанітарної безпеки в Турійському районі                            Г.Беляновська

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь